Еластин и защо се ползва

Какво е еластин и защо той е важен за кожата. Научете всичко за него!

Какво е Еластин?

Еластинът е протеин, който телата ни произвеждат естествено и същевременно е основен компонент на еластичните влакна. Той помага за поддържане на еластичността на кожата, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Основната функция на еластина е да осигурява еластичност, но също така помага за фрагментирането на органи като белите дробове, черния дроб, бъбреците, червата и т.н., поради способността си да се разтяга.

Защо е важен еластинът за грижата за кожата?

Тъй като еластинът е отговорен за еластичността и гъвкавостта на кожата, той основно я поддържа плътна и гладка, като противодейства на притеглянето на гравитацията. Въпреки това, с напредването на възрастта телата ни се променят и способността им да произвеждат определени протеини намалява. Освен това възстановителните процеси стават все по-бавни с всяка следваща година.

Докато еластинът може да е една от най-дълготрайните структури в човешкото тяло, протеинът не е имунизиран срещу разграждане. Всъщност, докато точката на полуразпад на еластина се достига едва когато сме на около 74 години, вредата, причинена на еластина, е много по-трудна за излекуване, особено защото има само един ген, който произвежда тропоеластин, градивният елемент, необходим за създаването на еластин.

Докато вътрешните фактори, свързани с генетиката и стареенето, могат да причинят ранно разграждане на еластин, външни фактори, като замърсяване или излагане на слънце, са основните виновници за преждевременното разграждане на здравия еластин и намаленото му производство много преди да достигнем седемдесетте години. Добавете към това факта, че производството на еластин намалява бързо след раждането до степен, че на средна възраст се произвежда минимално количество, и като цяло везните се накланят срещу нас. Поради тази причина превенцията е от ключово значение за поддържане на здрава кожа.

Защо еластинът се използва в козметиката?

Както установихме, с напредването на възрастта липсата на еластин води до намаляване на еластичността на кожата, което води до образуване на бръчки, което кара хората да изглеждат по-възрастни, отколкото са в действителност. За борба с процеса са създадени козметични продукти. Тези кремове и серуми осигуряват на кожата ви еластинови протеини, които спомагат за поддържането на естествената й еластичност, което я поддържа плътна и стегната.

Заключение за еластина и кожата

Въпреки че никой не иска да старее, това е неудържим процес. Има обаче няколко неща, които имаме силата да направим, за да се борим с него. Първото нещо е превенцията – използвайте продукти, които Ви предпазват от слънцето. По този начин ще запазите кожата си невредима. И второто е – използвайте редовно продукти с еластин, за да осигурите на дермата си градивните блокове, от които се нуждае, за да се възстанови и да остане максимално дълго в най-добрия си вид.

Докато сме на темата, ето някои продукти с огромна концентрация на еластин и други жизненоважни съставки за перфектна кожа: