Какво е колаген и защо се използва в медицината и козметиката?

Вероятно много от Вас са чували, че колагенът помага да се съхрани младостта на кожата, но малко хора знаят, че този така важен протеин оказва голямо влияние не само върху външния вид. Той е необходим за доброто състояние на ставите, сухожилията, мускулите и кръвоносните съдове. В тази статия ще Ви разкажем какво е колаген, защо тялото ни се нуждае от него и как да компенсираме липсата на този протеин в организма ни.

Какво е колаген?

Колагенът представлява нишковиден протеин, който формира основата на съединителната тъкан. Той е един от най-важните компоненти на ставите, сухожилията, косата, кожата, ноктите, зъбите, както и стените на вените и артериите. Думата колаген има гръцки произход, който в превод от kolla означава „лепило“. Това най-добре обяснява функцията на този протеин. Колагеновите влакна са необходими за „закрепване“ на клетките и помагат на тъканите да издържат на разтягане.

 

Причини за недостига на колаген в тялото?

Производството на колаген намалява постоянно с напредването на възрастта, а след 40-годишна възраст спада драстично. Поради тази причина той е определян като „протеин на младостта“, защото състоянието на кожата зависи от него. С течение на годините колагеновата структура се влошава, влакната изтъняват, а това прави кожата по-тънка и лесно ранима. Това състояние се наблюдава и в други съединителни тъкани, което провокира хората да търсят различни варианти за вътрешно и външно подмладяване. Разбира се, възрастта съвсем не е е единствения враг на колагена. Друг важен фактор, който води до неговия недостиг в организма, е неправилното хранене и прекомерната употреба на рафинирани храни, захари и трансмазнини. Отрицателно влияние оказват и недостатъчният прием на вода, стресът, хормоналните проблеми, тютюнопушенето и незащитеното излагане на слънце.

Какво количество колаген е необходимо за тялото?

Необходимото количество колаген за всеки от нас е строго индивидуално и зависи пряко от възрастта и състоянието на кожата. И все пак, може да се каже, че обикновено то варира между 5 и 15 мг. Установено е, че след 25-годишна възраст, тялото произвежда с около 1.5% по-малко колаген годишно. Процентите се увеличават с напредването на годините.

Типове колаген в човешкото тяло

Колагенът се дели на различни типове, но има 3 основни вида, които доминират в човешкото тяло – тип I, II и III. Колаген тип I и III са ключови за здравето на кожата, косата и ноктите, докато колаген тип II е важен за поддържането на здрави стави и хрущяли. Затова, когато търсите да закупите продукт с колаген, трябва да знаете с каква цел ще го използвате – дали е за поддържане на доброто състояние на ставите и хрущялите или да подобрите състоянието на кожата си.

Как да разберем, че имаме недостиг на колаген?

Синтезът на колаген в организма зависи до голяма степен от съдържанието на определени микроелементи и витамини в човешкото тяло. Такива са цинк, селен, мед, силиций, сяра, витамини A, D и E. Ако те са дефицитни, тялото не функционира правилно. Признаците за недостиг на колаген са изброени по-долу:

  • Намаляване на тургора на кожата;
  • Образуване на кариеси, дори и при редовни стоматологични грижи;
  • Чупливост и влошаване на растежа на ноктите;
  • Замъглено зрение;
  • Болки в ставите;
  • Мускулна слабост;
  • Чести наранявания и чупливост на костите

За съжаление няма как да се установят нивата на колаген чрез лабораторни изследвания. Независимо от това, има специални таблици, по които лекарите могат да идентифицират нарушения на протеиновия метаболизъм и да се определи тяхната тежест. Ако бъдат открити такива симптоми, е препоръчително да се направи консултация с терапевт или ортопед за диагностика и избор на подходящо лечение.

Как да набавим колаген в организма си?

Има 3 основни начина, чрез които да се сдобием с колаген.

На първо място е здравословното и балансирано хранене, което съдържа достатъчно количество протеини. В менюто трябва да присъстват месни и костни бульони, белтъци, птиче и говеждо месо, желатин, риба и морски дарове. Също така е препоръчително да бъдат включени плодове и зеленчуци в ежедневната диета. Те не съдържат колаген, но са богати на аминокиселини и витамини, които са необходими за естественото производство на този протеин. Най-полезни са цитрусовите плодове, моркови, броколи, касис и ягоди.

Вторият вариант е прием на хранителни добавки с колаген, като тук е важно да се обърне внимание на състава им. Те не трябва да съдържат допълнителни примеси и консерванти, защото могат да предизвикат алергични реакции и да навредят, вместо да помогнат. Важно е колагенът да се хидролизира и да се разгражда до пептиди, защото е по-бърз и лесен за смилане.

Третият избор е да използвате качествени козметични продукти с високо съдържание на този важен протеин. В козметиката се използват 3 вида колаген – от водорасли, от кожата и хрущялите на морски риби, както и животински – от хрущялите на едър рогат добитък. Най-често се прилагат първите два вида колаген, тъй като животинският е по-малко ефективен и в същото време води до висок процент на алергични реакции.

Поради тази причина е препоръчително за целите на козметиката да се използват както растителен, така и морски колаген. Първият е подходящ за епидермиса – повърхността на кожата, като я хидратира и поддържа водно-липидния баланс. Морският колаген от своя страна достига до по-дълбоките слоеве на дермата, като възстановява повредените тъкани и кожни клетки.

На каква възраст трябва да започнем да използваме козметика с колаген?

Няма конкретна възраст, на която да се стартира с прилагането на такава козметика, защото всичко е строго инидивидуално. Въпреки това, маски и кремове могат да се ползват след 25-годишна възраст, ако кожата е суха и дехидратирана. След навършване на 30 – 35 години, може редовно да се употребява козметика с колаген, както и по-концентрирани средства, съдържащи този протеин, каквито са серумите.