rosa-damascena

Как розовото масло помага за намаляване на възпалението при акне?

Когато лекувате акне, първата Ви мисъл може да бъде да посегнете към продукт, който изсушава кожата Ви, за да се бори с мазната повърхност, където акнето има тенденция да процъфтява. Въпреки това, използването на тези често срещани решения за акне, които включват груби пилинги и киселини, може да доведе до дехидратирана и свръхчувствителна кожа.

Много по-добра алтернатива е розовото масло, тъй като то е доказано като отлично средство за лечение на предразположена към акне кожа поради антисептичните и стягащи свойства. То съдържа високо ниво на антиоксиданти, витамини и минерали, които проникват дълбоко в дермата и му помагат да се възстанови. Неговите противовъзпалителни ползи също помогнат на тези, които се борят с акне, възпаление и/или зачервяване на кожата, както и много често срещани дерматити. Множество проучвания (1) доказват, че розовото масло ефективно бори голям спектър от бактерии включително Staphylococcus и Streptococcus.

Вярвате или не, предразположената към акне кожа трябва да се поддържа хидратирана, а не да се изсушава. Причината е, че липсата на влага изпраща сигнал до кожата Ви да произвежда повече себум, като по този начин продължава порочния цикъл на инфекцията. Това което Ви трябва е крем за лице съдържащ розово масло, който да се бори с акнето или дерматида докато хидратира дермиса в дълбочина.

Розовата вода не отстъпва по значимост за козметиката

Розова вода е природно чист продукт, който се получава чрез дестилация на розови цветове от rosa damascena. Тя помага за поддържането и възстановяването на pH баланса на кожата. Розовата вода притежава и стягащи свойства, което помага за почистване на порите от мазнина и мръсотии, като допълнително тонизират кожата.

Редовната употреба на продукти с розова вода ще запази кожата Ви чиста и ще помогне за предотвратяване на проблеми като черни точки, бели точки, акне и пъпки.
Розовата вода помага за хидратиране, ревитализиране и овлажняване на кожата, като ѝ придава освежен вид. Освен това има противовъзпалително свойство, което намалява зачервяването на кожата и Ви предпазва от множество инфекции.

Елизабет Козметикс Ви предлага 3 продукта с натурално чиста Българска Розова Вода:

История на розовото масло в България

Mаслодайните рози привличат вниманието на хората още от древността. Благодарение на изяществото си розата е почитана от древните културни народи още от XII век пр.н.е.
Нейни изображения са открити в стария Вавилон. По-късно през VIII век пр.н.е. е възпята от Омир, а през V век пр.н.е. гръцкият историк Херодот разказва за цъфтящите в градините на древна Македония кичести шестдесетлистни ароматни рози.
В Римската империя розите са отглеждани за украса и за аромата си, описани са в творбите на римските писатели Хораций, Вергилий, Цицерон.
Предполага се, че у нас розата е пренесена през XVII в. от град Дамаск, Сирия (Зарев, 1996). Сведения за това време има в пътеписите на турския пътешественик Хаджи Калфа от 1652 год.

Розовата индустрия в България се заражда в по-ново време – в края на XVIII в. През XIX в. в Казанлък се основават първите розотърговски къщи от Дончо Папазов (1820 год.), Кънчо Шипков (1840 год.), Петко Орозов (1864 год.) и други (2).

През този период преработката на маслодайната роза става чрез дестилация в малки апарати (аламбици) с обем 100–130 dm3, нагрявани на равномерен огън. По подобие на преварката на ракията се въвежда преварка (кохобация) на розовия дестилат и се получава типичното българско розово масло.

Повлияна от всички големи събития на световната история, розовата индустрия преминава през множество възходи и кризи. Въпреки това България успява да запази водещо място сред страните, отглеждащи розовата култура и производителки на розово масло.

Днес като промишлени култури у нас се отглеждат двата основни вида рози – розовата (R. damascena Mill.) и бялата (R. alba L.). Първият вид е основен, а вторият заема площи по билото на Средна гора.
Заключение за Розовото масло и Розовата вода
Производството на масла и продукти от рози е много дълга традиционна индустрия за България. Заради разнообразния релеф и множество други фактори розовото масло и розовата вода, добити на нашата територия, са едни от най-висококачествените в света. Същото е вярно и за продуктите на Елизабет Козметикс, които ползват именно тези невероятни суровини, за да направят кожата Ви мека, хидратирана и сияйна.

Референции:

1) www.researchgate.net
2) Зарев К. – История на българското розопроизводство, Пловдив, Изд. „Вион“, 1996.
3) Атанасова М., Н. Недков – Етеричномаслени и лекарствени култури, София, Изд. “Камея”, 2004.
4) Георгиев Е. – Технология на естествените и синтетични ароматични продукти, София, „Земиздат”, 1995.